Toiminimen ja osakeyhtiön eroavaisuudet yrittäjän näkökulmasta

 Yritysmuodon valinta vaikuttaa moniin yrittäjään liittyviin asioihin, kuten vastuisiin, verotukseen ja taloudenhallintaan.

Yleisimmät yritysmuodot Suomessa ovat toiminimi ja osakeyhtiö. Tässä blogissa tarkastellaan näiden kahden yritysmuodon keskeisiä eroja yrittäjän näkökulmasta.

Toiminimenä yrittäminen

Toiminimen perustaminen on helppoa Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) sivuston kautta. Toiminnan voi aloittaa heti, kun on saanut Y-tunnuksen.

Kaupparekisteröinnin lisäksi yrittäjän on ilmoittauduttava Verohallinnon ennakkoperintärekisteriin sekä arvonlisäverorekisteriin, jos tietyt edellytykset täyttyvät. Liikevaihdon ylittäessä 20 000 euroa on pääsääntöisesti rekisteröidyttävä arvonlisäverorekisteriin.

Toiminimiyrittäjä on vastuussa yrityksensä veloista ja velvoitteista, eikä vastuu lakkaa vaikka yritys lopetetaan.

Toiminimiyrittäjä ei voi nostaa palkkaa yrityksestään, mutta hän voi nostaa vapaasti yrityksestään varoja. Yrittäjä maksaa itse ennakkoveroja sen mukaan, mitä arvioi saavansa tuloja yritystoiminnastaan. Lopullisessa verotuksessa elinkeinotoiminnan tulojen lisäksi myös muut mahdolliset tulot vaikuttavat toiminimiyrittäjän verotukseen.

Kirjanpidon tekeminen on toiminimiyrittäjälle vapaampaa kuin osakeyhtiöllä. Pienet ammatinharjoittajat voivat pitää itse kirjaa yrityksen tuloista ja menoista. Kerran vuodessa ilmoitetaan yrityksen tulot ja kulut veroilmoituksella Verohallinnolle.

Toiminimiyrittäjän ajoneuvon käytöstä on pidettävä ajopäiväkirjaa, josta selviää, kuinka paljon ajoneuvoa käytetään yrityksen ajoihin. Jos autoa käytetään yli puolet yritystoiminnan ajoihin, ajoneuvo kuuluu yritykselle. Tällöin kaikki ajoneuvokulut on selvitettävä ja jaettava ne yritys- ja yksityiskäytön suhteessa.

Toiminimen kirjanpidosta tehdään kerran vuodessa tilinpäätös ja annetaan veroilmoitus. Toiminimen tilinpäätös ei ole julkinen asiakirja, mutta sitä tarvitaan esimerkiksi lainaa tai etuuksia haettaessa.

Toiminimen lopetus onnistuu muutosilmoituksella kaupparekisteriin. Yritystoiminnassa ollut omaisuus inventoidaan. Lopetustilikaudelta laaditaan tilinpäätös ja veroilmoitus ja yrittäjälle jääneestä omaisuudesta maksetaan oman käytön vero.

Yrittäjänä osakeyhtiössä

Osakeyhtiö perustetaan  rekisteröimällä se kaupparekisteriin. Osakeyhtiöllä pitää olla toimiva hallitus, johon kuuluu minimissään yksi hallituksen jäsen ja yksi varajäsen. Tämän lisäksi voidaan valita myös toimitusjohtaja yhtiölle. Osakeyhtiön voi perustaa ilman osakepääomaa. Osakkeenomistajat merkitsevät osakeyhtiön osakkeet perustamisen yhteydessä ja sitä kautta saavat omistusosuuden yhtiöstä.

Osakkailla on osakkuuden perusteella äänioikeus ja tiedonsaantioikeus yhtiön toiminnasta ja taloudellisesta tilasta. Osakkailla on myös oikeus saada osinkoa, jos yhtiö päättää jakaa osinkoa voitostaan.

Osakas ei ole henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista, mutta hänen on toimittava yhtiön etujen mukaisesti, eikä hän saa aiheuttaa haittaa omalla toimillaan yritykselle.

Osakas ei voi käyttää osakeyhtiön varoja kuten omiaan. Osakeyhtiö on oma oikeudellinen yksikkönsä. Osakas voi nostaa itselleen varoja yrityksestä palkkana, osinkona tai osakaslainana. Kaikki muu varojen nostaminen voidaan tulkita laittomaksi varojenjaoksi.

Yhtiön osakkaan omistaman ajoneuvon kulut eivät ole yritykselle vähennyskelpoisia kuluja. Oman auton käytöstä on laadittava matkalasku ja sitä kautta voi saada korvauksen oman auton käytöstä.

Osakeyhtiö voi myös hankkia ajoneuvon yhtiölle ja antaa osakkaalle auton käyttöön. Tällöin autokulut voi vähentää yrityksen kuluna ja osakas saa autoedun, josta sitten maksaa verot omassa verotuksessaan.

Osakeyhtiö on kirjanpitovelvollinen ja tilikauden päättyessä tehdään tilinpäätös. Tilinpäätöksen jälkeen on pidettävä hallituksen kokous ja yhtiökokous. Yhtiökokouksessa vahvistetaan tilinpäätös ja tämän jälkeen tilinpäätös on rekisteröitävä kaupparekisteriin. Kaupparekisteröinnin jälkeen osakeyhtiön tilinpäätöstiedot ovat julkisia.

Osakeyhtiön lopettaminen on pitkä prosessi. Nopein tapa lopettaa osakeyhtiö on konkurssi, jos yrityksellä ei ole varoja ja toiminta halutaan lopettaa. Toinen tapa on selvitystilamenettely, joka alkaa yhtiökokouksen päätöksellä. Selvitystilamenettelyn tarkoituksena on selvittää yhtiön varallisuus ja velat ja ajaa yritys hallitusti päätökseen. Nykyisellään selvitystilamenettelyyn on varattava noin yhdeksän kuukautta.

Yrittäjän pohdittava päätöksensä huolellisesti

Toiminimi on kätevä tapa, erityisesti yksinyrittäjälle, aloittaa yritystoiminta.  Veroituksellisesti toiminimi tulee alkuvaiheessa edullisemmaksi kuin osakeyhtiö.

Yritystoiminnan laajentuessa  ja työntekijöiden palkkauksen myötä voi olla järkevää muuttaa yritystoiminta osakeyhtiömuotoon. Osakeyhtiössä osakkaan vastuu yhtiön veloista rajautuu osakkaan sijoittamaan pääomaan. Toiminimessä on yrittäjä vastuussa koko omaisuudellaan yrityksen veloista ja vastuista.

Myös verotukselliset näkökulmat ovat merkittäviä yritystulojen kasvaessa. Mitä enemmän yritys tuottaa voittoa, sitä enemmän toiminimiyrittäjä joutuu progressiivisen verotuksen vuoksi maksamaan veroja. Osakeyhtiö taas maksaa tasaisesti 20 prosenttia yhteisöveroa voitostaan.

Osakeyhtiömuodossa on huomioitava, että osakeyhtiö on oma oikeudellinen yksikkönsä eikä varoja voi nostaa yhtä vapaasti kuin toiminimessä. Osakeyhtiön lopettaminen ei ole yhtä helppoa kuin toiminimen lopettaminen.

Samankaltaiset artikkelit